top of page
EYE CARE PLUS

ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Έγινε ενημέρωση: 21 Ιουν 2020


ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Ο φακός επαφής είναι ένα διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης / διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία (αμμετρωπίες) αλλά και πρεσβυωπία.


Το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού επιλέγει την χρήση φακών επαφής αντί των γυαλιών για λόγους πρακτικότητας, και όντως οι φακοί παρέχουν στον χρήστη καλύτερη ποιότητα όρασης, ειδικά σε μεγαλύτερες αμμετρωπίες, σε σχέση με τα γυαλιά.

Ενδείκτυνται ειδικά για τις αθλητικές δραστηριότητες, επηρεάζονται λιγότερο από τον υγρό καιρό και θεραπεύουν αρκετές παθήσεις όπως πχ ο κερατόκωνος που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την χρήση γυαλιών από ένα σημείο και μετά.


Υπάρχουν αρκετά είδη φακών επαφής, τα πιο διαδεδομένα εκ των οποίων είναι οι μαλακοί και οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής.

Σε κοινές διαθλαστικές ανωμαλίες χρησιμοποιούμε μαλακούς φακούς. Οι σκληροί χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε ασθενείς με κερατόκωνο. Επίσης οι φακοί επαφής ταξινομούνται και ως προς τον χρόνο χρήσης τους σε ημερήσιους, μηνιαίους και ετήσιους.

Οι ημερήσιοι ουσιαστικά είναι μιας χρήσης και τους πετάμε κάθε φορά που τους αφαιρούμε από τα μάτια. Οι υπόλοιποι χρειάζονται φροντίδα μετά την αφαίρεση τους από τους οφθαλμούς (περιγράφεται παρακάτω). Θεωρητικά οι πιο ασφαλείς φακοί επαφής είναι οι ημερήσιοι.


ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΙ κανόνες στη χρήση φακών επαφής είναι:

  1. Nα μην κοιμόμαστε ΠΟΤΕ με φακό στα μάτια μας,

  2. Nα πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι πριν την επαφή με τους φακούς,

  3. Να εκπαιδευτούμε στην αρχή στο πώς να τους τοποθετούμε και πώς να τους αφαιρούμε από τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό μας,

  4. Να τηρούμε τους κανόνες αποστείρωσης.

Η κακή χρήση φακών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις του κερατοειδούς και πιθανά χρόνια προβλήματα στην επιφάνεια του οφθαλμού.

Η σωστή χρήση για τον σωστό υποψήφιο χρήστη φακών επαφής, εγγυάται απροβλημάτιστη καθημερινότητα. Εάν έχετε κόκκινο επώδυνο οφθαλμό ενώ χρησιμοποιείτε φακό επαφής πρέπει να τον αφαιρέσετε αμέσως και να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας.




Τοποθέτηση φακών επαφής (ΒΗΜΑΤΑ)


1

Πάντα πριν από την τοποθέτηση των φακών επαφής μας ,σαπουνίζουμε τα χέρια μας.

Προτιμότερη είναι η χρήση αντιβακτηριακού σαπουνιού χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άρωμα και στέγνωμα των χεριών με πετσέτα.

2

Μεγάλη προσοχή στην καμπυλότητα του φακού,την οποία μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε αν τοποθετήσουμε τον φακό στην άκρη του δαχτύλου μας. Εάν τα άκρα του ανοίγουν προς τα έξω τότε είναι ανάποδα.






3

Με το ελεύθερο χέρι μας κρατάμε απαλά το πάνω βλέφαρο για να μην το ανοιγοκλείσουμε. Έχοντας τον φακό μας στην άκρη του δείκτη μας, χρησιμοποιούμε τον μέσο για να τραβήξουμε προς τα κάτω το κάτω μας βλέφαρο.



4

Κρατάμε το χέρι μας σταθερό και κοιτάμε προς τα πάνω καθώς εφαρμόζουμε τον φακό στο μάτι μας. Στη συνέχεια απελευθερώνουμε αργά το βλέφαρό μας και κλείνουμε το μάτι μας στιγμιαία για να μπει ο φακός στη θέση του. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στο άλλο μάτι.



Η εφαρμογή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά ιδανικά τις 10 ώρες ημερησίως.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

1

Πλένουμε τα χέρια μα με ένα αντιβακτηριακό σαπούνι.

Μπροστά από έναν καθρέπτη ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας,ώστε να υγρανθούν για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε πιο εύκολα τον φακό μας και σηκώνουμε το άνω βλέφαρο με τον δείκτη του αριστερού χεριού. Δεν παίζει ρόλο από ποιό μάτι θα ξεκινήσουμε, είναι όμως καλά από την αρχή να συνηθίσουμε να αφαιρούμε τους φακούς με τον ίδιο τρόπο,για την αποφυγή μελλοντικών λαθών.


2

Μετά το τράβηγμα του άνω βλεφάρου χρησιμοποιούμε το μέσο δάχτυλο του άλλου χεριού για να τραβήξουμε το κάτω βλέφαρο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τον φακό στον δείκτη του δεξιού χεριού και τραβάμε τον φακό προς τα κάτω για να τον μετακινήσετε στο λευκό μέρος του ματιού,ώστε να είναι πολύ πιο εύκολο να τον αφαιρέσουμε.


3

Με τον αντίχειρα και τον δείκτη πιέζουμε απαλά τον φακό και τον βγάζουμε από το μάτι.


4

Εάν ο φακός είναι μίας χρήσης αφού τον αφαιρέσουμε τον πετάμε,και συνεχίζουμε με το άλλο μάτι.Εάν ο φακός είναι εβδομάδας ή μηνιαίος θα πρέπει αφού τον καθαρίσουμε να τον αποθηκεύσουμε στην θήκη του.



Τόσο οι φακοί επαφής όσο και η θήκη τους πρέπει να πλένονται σωστά κι αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικού υγρού και ποτέ με την χρήση νερού της βρύσης.

Αν χρησιμοποιούμε πολυλειτουργικό υγρό, πρέπει να πλύνουμε και να καθαρίσουμε και τις δύο πλευρές των φακών, τρίβοντάς τους για 15 περίπου δευτερόλεπτα.

Το ίζημα πρέπει να ξεπλυθεί.

Αν χρησιμοποιούμε υγρό οξείδωσης, το τρίψιμο δεν είναι απαραίτητο.



Αφού ακολουθήσαμε τα παραπάνω βήματα τότε είμαστε έτοιμοι για επόμενη χρήση.

Η διαδικασία αυτή δεν διαρκεί πάνω από 3 λεπτά και μας εξασφαλίζει την σωστή υγιεινή των φακών και κατ’επέκταση και των ματιών μας και προς θεού δεν κοιμόμαστε ποτέ φορώντας τους φακούς μας, δεν είναι αξεσουάρ.


361 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

תגובות


bottom of page